Simon Klenell - Ad Libitum

Pressmeddelande Mynewsdesk

https://www.mynewsdesk.com/se/galleriglas/pressreleases/simon-klenell-ad-libitum-paa-galleri-glas-stulna-andrum-av-frihet-och-dynamik-3289540

 

Simon Klenell
Ad Libitum
18 januari - 21 februari, 2024
Galleri Glas

 

Efter 2020 års succéutställning Renässans är Simon Klenell, en av våra främsta samtida glaskonstnärer, tillbaka på Galleri Glas med en utställning som undersöker glasets historia, tradition och industriella processer.

 

Nytt för Simon Klenell är att konstnären — själv skicklig glasblåsare och medgrundare av studiohyttan Sthlm Glas i Gustavsberg — under två års tid har samarbetat med mästerblåsarna i Kosta Bodas berömda Verkstad 12 och sliparen Andreas Andersson. Samarbetet inleddes sedan Klenell 2021 tilldelats det prestigefulla Ulrica Hydman Vallien-stipendiet.

 

Samarbetet med hantverkarna och traditionen från konstindustrin har påverkat Simon Klenells glaskonst på flera sätt. Ad Libitum (titeln är latin för, ungefär, ”andrum för improvisation”) bygger vidare på de urbana, arkitektoniska fantasilandskap som Klenell presenterade redan i Renässans 2020 —samtidigt humoristiska och dystopiska. I konstnärens idé ligger att lämna ett utrymme för hantverkets och materialets egen improvisation och risktagande, för att tillföra dynamik och frihet.

 

”Samarbetet med blåsarna har inspirerat mig att vara mer brutal i den varma hanteringen, verkligen utforska de krafterna, inte vara så finkänslig,” säger Simon Klenell. ”Det krävs en större tydlighet när jag översätter min egen kunskap till andras händer. Jag har en väldig respekt för konstindustrins historia, hur den har påverkat mig. Det har varit ett privilegium att verkligen få utforska platsen, jobba i källmaterialet och löpa hela vägen ut med alla möjligheter som lagarbetet och resurserna ger.”

 

En annan nyhet är färgen. Tidigare har Simon Klenell varit känd för sitt klarglas och slipade kristall. Utställningen Ad Libitum bjuder på ett färgsprakande urbant drömlandskap i glas som parar destruktiv rörelsedynamik med ren glädje.

 

”Färgen är ett nytt inslag för mig som också den ligger i traditionen i Kosta. De är väldigt duktiga på infärgning. För mig har det varit ett spännande, svårt och inspirerande utforskande. Samtidigt har jag förenklat slipningen och låtit det slipade ta nya uttryck, vridit det ett varv till.”

Simon Klenell finns bl. a. representerad på Nationalmuseum, Stockholm, Musée de design et d'arts appliqués contemporains, Lausanne, Schweiz, Kode Art Museum, Bergen, Norge och Röhsska Museet, Göteborg. Han har även mottagit en rad prestigefulla stipendium. Klenell har haft utställningar i bl .a. New York, Tokyo, Paris, Sardinien, Norge och Holland.

 

Anna Bromberg på Galleri Glas säger:
”Simons begåvning och kapacitet är svårslagna. Han vågar att experimentera och tar inga enkla vägar i sin strävan att skapa sitt eget uttryck i det samtida konstglaset. Han har helt klart en position bland de främsta inom denna konstform. Och då menar jag på den internationella arenan”.

 

January 17, 2024