I utställningen A Linnean Collection visar Lena Granefelt ett trettiotal fotografier från Carl von Linnés herbarium för första gången.
Konstnären och fotografen Lena Granefelt har sedan 1990-talet arbetat i en dokumentär tradition, sedan tjugo år tillbaka med naturen som sin främsta inspiration. Växter och växtlighet är hennes särskilda passion. När hon 2019 fick se några av Carl von Linnés herbarieark på Naturhistoriska riksmuseet blev hon djupt fascinerad. Arkens skönhet och de historier som berättades i Linnés och hans lärjungars nedtecknade noteringar och skisser hänförde Granefelt. Tanken föddes på en fotografisk studie för att visa dessa unika dokument med ett kraftfullt visuellt manér för en samtida konstpublik.
Herbariesamlingen på Naturhistoriska riksmuseet är mindre omfattande och tillhör inte Linnes egna samling även om den har kopplingar till honom. Linnes egna samling såldes 1784, sex år efter hans död, till den brittiske botanikern James Edward Smith. Denne grundade The Linnean Society som sedan 1800-talet är inrymt i en egen flygel i Burlington House i London, från början ett privatpalats från 1600-talet. Samlingen och biblioteket upptar fyra våningar, med en egen personalstyrka av specialister. Lena Granefelt utverkade tillstånd i mars 2022 att besöka Burlington House och att uppföra en tillfällig fotostudio i de historiska lokalerna, där hon under ett antal dagar kunde fotografera ett urval av de historiska arken under tillsyn av arkivarier. I hennes urval ingår bland annat ark från samlingen med dekorativa urnor, från Linnés tid hos George Clifford, direktören för det holländska Ostindiska kompaniet.
”Det var en fantastisk upplevelse”, berättar Lena Granefelt. ”Det är nästan overkligt att det är Linnés så kallade typexemplar, de han verkligen höll i handen när han gjorde sina vetenskapliga beskrivningar. Arken är så detaljrika. Vid påseende verkar de gråbruna men med bakbelysning träder färgerna, pappersstrukturen, vattenstämplarna och handskrifterna fram. Bladens nerver och veck blir tydliga. Känslan blir tredimensionell. Växterna väcks till liv visuellt. Man kommer nära den tiden, Linnés och hans lärjungars tankar.”
”Lena Granefelts arbete är viktigt både som konst och vetenskap”, säger Anna Bromberg Sehlberg vid Galleri Glas. ”Dessa historiska ark blir allt skörare. Det är en unik möjlighet att få visa dessa alster för en samtida publik.”
Inspelat Artist Talk 9 februari med Susanne Ljung.
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=bD75YBw7RaY